ایازی: بنگاههای اقتصادی باید در حوزه مسئولیت اجتماعی به وظیفه خود عمل کنند
معاون اجتماعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به فعالیت حدود 1500 خیریه و سازمان مردم نهاد در حوزه سلامت در کشور گفت: مشارکت مردم، مهمترین کلیدواژهای است که در اجتماعی شدن سلامت دنبال میشود.
به گزارش ایسنا هادی ایازی در نشست خبری وزارت بهداشت با بیان اینکه اجتماعی شدن سلامت مسئله جدیدی نیست، بلکه از زمان پیاده سازی شبکه بهداشتی در کشور مورد توجه بوده است، گفت: سازمان بهداشت جهانی نیز در ادوار مختلف به این موضوع تاکید داشته است. به نظر میرسد آنطور که اقدامات مربوط به شبکه بهداشتی را دنبال کردهایم به بحث اجتماعی شدن سلامت در دهههای گذشته نپرداختهایم. البته خوشبختانه در دولت دوازدهم یکی از برنامههای دولت و وزیر بهداشت توسعه اجتماعی شدن سلامت بود.
وی افزود: یکی از مسائل مهم در زمینه اجتماعی شدن سلامت مشارکت مردم است. در وهله اول مردم باید به فکر سلامت خود باشند و سبک زندگیشان را تصحیح کنند. در حال حاضر در کشور پنج میلیون نفر مبتلا به دیابت وجود دارد و پنج میلیون نفر هم در آستانه ابتلا به دیابتاند که اگر سبک زندگی خود را اصلاح نکنند دچار مشکل میشوند. بنابراین مشارکت مردم مهمترین کلیدواژهای است که در اجتماعی شدن سلامت دنبال میشود.
فعالیت حدود 1500 خیریه و سمن در حوزه سلامت
وی با بیان اینکه مشارکت مردم در حوزه سلامت میتواند به صورت فردی و یا در سطح اجتماعی باشد، گفت: در حال حاضر در محلات تهران کانونهای سلامت تشکیل شده و این اتفاق باید در کل کشور رخ دهد. چرا که این کانونها میتواند به ارتقای سلامت اعضای آنها کمک کند.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر 620 سازمان مردم نهاد در حوزه سلامت فعالند ادامه داد: این سازمانها میتوانند هم از جهت آموزشی هم از لحاظ فرهنگسازی و هم از نظر حمایت از بیماران به مردم کمک کنند. در عین حال مشارکت مردم در حوزه توسعه زیرساختهای نظام سلامت نیز یکی از جنبههای مهم در اجتماعی شدن سلامت است. در زمانی که نرخ موالید کشور افزایش یافت کمبود فضاهای آموزشی با کمک مردم رفع شد. حال امروز هم که جمعیت کشور به سمت سالمندی میرود و طی سه دهه آینده 30 درصد جمعیتمان سالمند خواهد شد باید با کمک مردم و دولت زیرساختهای بهداشتی درمانی توسعه پیدا کند.
ایازی با بیان اینکه در حال حاضر 875 خیریه در حوزه سلامت فعالیت میکنند ادامه داد: در سال گذشته نزدیک به 1500 میلیارد تومان خیرین به حوزه سلامت کمک کردند.
وی با بیان اینکه باید توجه کرد که جنبه دیگر موضوع اجتماعی شدن سلامت، پیشبرد مشارکتهای بین بخشی است، گفت: فلسفه ایجاد شورای سلامت و امنیت غذایی این بود که دستگاههای مختلف اجرایی در یک جا جمع شوند و برای کمک به حوزه سلامت تصمیم بگیرند. در این چهارچوب وزارت بهداشت با دستگاههای مختلف اجرایی تفاهماتی را داشته است به عنوان مثال شهرداریها باید در سطح شهر فضاهایی ایجاد کنند که منجر به افزایش تحرک مردم شود و اقدامات اینچنینی به کمتر بیمار شدن مردم کمک میکند.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت بااشاره به فوت سالانه 16 هزار و 500 نفر به دلیل تصادفات رانندگی در کشور گفت: در همین سال حدود 333 هزار نفر بنابر اعلام نیروی انتظامی، بر اثر حوادث رانندگی مصدوم و مجروح و به مراکز درمانی منتقل میشوند حال اگر حساب کنیم که هر یک از این مصدومان پنج روز در بیمارستان بمانند فقط برای ارائه خدمت به این افراد به پنج بیمارستان 1000 تختخوابی نیاز داریم. این در حالیست که اگر مردم به نکات ایمنی پایبند باشند. خودروهای با کیفیت بسازیم و راههایمان را اصلاح کنیم تعداد مصدومین کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه یکی از مسائل دیگر در حوزه مسئولیت اجتماعی تعامل با بنگاههای اقتصادی است، اظهار کرد: بنگاههای اقتصادی باید مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهند. ما از ظرفیت این بنگاهها در حوزه سلامت استفاده میکنیم. به عنوان مثال در زلزله کرمانشاه بخشی از نیازهایمان را از طریق تعامل با بنگاههای اقتصادی رفع کردیم به طوریکه قرار شد بانک آینده 25 خانه بهداشت، بانک مهر ایران سه خانه بهداشت، بانک صنعت و معدن پنج پایگاه انتقال خون و ... بسازند.
راه اندازی کانونهای اجتماع محور و مجامع سلامت محلی در سال 97
ایازی با بیان اینکه یکی از برنامههایمان در حوزه معاونت اجتماعی راه اندازی مجامع سلامت در مقیاس ملی، استانی، شهرستانی و محلی است، گفت: این مجامع دارای سه ضلع هستند که یک ضلع آنها مردم، ضلع دیگرشان دستگاههای مختلف دولتی و ضلع دیگرشان فرهیختگان و انجمنهای علمی هستند. در این زمینه مجامع سلامت استانی و شهرستانی و ملی راه اندازی شده و برنامه جدی ما در سال 97 راه اندازی کانونهای اجتماع محور و مجامع سلامت محلی خواهد بود.
برگزاری اولین جشنواره رسانههای سلامت نیز در سال آینده
وی با اشاره به همکاری وزارت بهداشت با سازمان صدا و سیما در راستای تولید فیلمها و سریالهای مرتبط با موضوعات سلامت گفت: بر این اساس موسسهای با عنوان آوای هنر سلامت در وزارت بهداشت ایجاد شد و فیلمهایی مانند پریا، پرستاران و ... تولید شده است. همچنین دو جشنواره فیلم سلامت را تا کنون برگزار کردیم و سومین جشنواره را در شهریورماه 97 برگزار خواهیم کرد. در عین حال اولین جشنواره رسانههای سلامت نیز در سال آینده برگزار خواهد شد. باید توجه کرد که معاونت اجتماعی در حوزه آسیبهای اجتماعی هم فعال بوده و بر همین اساس ستاد کنترل و پایش این آسیبها در وزارت بهداشت ایجاد شده است.
ایازی در پاسخ به سوالی درباره چگونگی استفاده از ظرفیت خیرین مقیم خارج از کشور گفت: در این زمینه تفاهمی با وزارت امور خارجه انجام خواهیم داد تا با ساز و کار بهتری با ایرانیان و خیرین خارج از کشور تعامل داشته باشیم. البته در حال حاضر هم این تعامل برقرار است و خیرین خارج از کشور کارهای مختلفی را در حوزه سلامت انجام دادهاند به عنوان مثال یکی از این خیرین در حال ساخت یک بیمارستان 540 تختی در تبریز است. از طرفی قرار است انجمنی با حضور دیپلماتهای سابق ایرانی ایجاد شود تا بتوان تعاملات در این حوزه را با ایرانیان مقیم خارج گستردهتر کرد.
نزاعهای خیابانی بیشترین جرمی که در کشور اتفاق میافتد
ایازی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت در زمینه پیشگیری از خشونت و کودک آزاری گفت: اقدامات فرهنگسازانه برای کاهش خشونت و کودک آزاری متوجه سایر دستگاههای اجرایی است اما اگر کودکی مورد آزار و اذیت قرار گیرد و به بیمارستان منتقل شود یا فردی به دلیل خشونت نیاز به خدمات درمانی داشته باشد ما این خدمات را در بیمارستانهایمان به آنها ارائه میکنیم. البته باید توجه کرد که متاسفانه آمار نزاعهای خیابانی که بخشی از اعمال خشونت آمیز هستند جزو بالاترین جرمی است که در کشور اتفاق میافتد و این موضوع نگران کننده است. متاسفانه بیشترین زنگخورهای- تماسها- 110 برای حوادث ترافیکی و نزاعهای خیابانی است. بنابراین باید در این حوزه فرهنگسازی شود.
آماده کردن گزارشی از وضعیت دو جنسیتیها در ایران
معاون اجتماعی وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای کمک و حمایت از مبتلایان به اختلال دو جنسیتی گفت: وزارت بهداشت در حال آماده کردن گزارشی از وضعیت دو جنسیتیها در ایران است. همچنین در این گزارش خدمات درمانی مورد نیاز آنها برای تغییر جنسیت و ... را بررسی میکنیم. البته در این حوزه یک NGO هم وجود دارد و قرار است با آنها جلساتی برگزار کنیم.
وی افزود: متاسفانه جامعه ما نگاه خوبی به این افراد ندارد در حالیکه باید آنها را بیمار تلقی کنیم. از طرفی این افراد تحت پوشش بیمه نیستند. بنابراین باید خیرین کمک کنند تا بتوانیم به آنها هم خدمات ارائه دهیم.
پایش خودکشی در چهار استان غربی کشور
رد ادعاهای افزایش فزاینده خودکشی در کشور
ایازی در پاسخ به سوال ایسنا درباره برنامه وزارت بهداشت برای پایش و پیشگیری از خودکشی گفت: در تقسیم کار شورای اجتماعی بحث پایش خودکشی به وزارت بهداشت محول شده و ما در ستاد کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی اقداماتی را برای این موضوع انجام دادیم. بر این اساس در چهار استان غربی کشور شامل ایلام، کرمانشاه، کردستان و ... در حال انجام مطالعهای هستیم و انجمن پیشگیری از خودکشی عهده دار این کار شده است.
وی تاکید کرد: اینکه برخی میگویند آمار خودکشی در کشور به طور فزایندهای زیاد شده درست نیست و آمار ما چنین چیزی را نشان نمیدهد. رسانهها هم باید به این موضوع توجه داشته باشند و کاری نکنند تا در این بخش به سلامت روان مردم آسیب وارد شود. اعداد و ارقامی که در این زمینه وجود دارد نشانی از افزایش فزاینده میزان خودکشی نمیدهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره درخواست کمکهای مالی در برخی از شبکههای اجتماعی گفت: بعضا در فضای مجازی دیده میشود که افراد شاخص برای کمک به یک بیمار درخواستهایی را مطرح و مردم هم کمک میکنند. ما اینها را تقبیح نمیکنیم و جلسهای هم با فعالین این حوزه گذاشتیم تا بتوانیم این اقدام را هدفمندتر کنیم. در عین حال باید توجه کرد که گاهی دیده میشود برخی افراد در خیابانها خود را به یک خیریه منصوب کرده و از مردم درخواست کمک میکنند. در این موارد اگر فرد مشخصه خیریه را داشته باشد و قابل شناسایی باشد میتوان کمک کرد اما در غیر اینصورت این افراد قابل تایید نیستند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت نشاط اجتماعی در کشور گفت: رئیس جمهور در شورای اجتماعی کشور تاکید داشتند که برای ارتقای نشاط اجتماعی صدا و سیما، شهرداریها و سایر دستگاهها برنامههای مفرح داشته باشند. متاسفانه شیوع افسردگی در جامعه ما وضعیت خوبی ندارد و ما در این حوزه دغدغه جدی داریم و تاکید میکنیم که حوزههای فرهنگساز باید اقدامات لازم را انجام دهند. متاسفانه نشانههایی از وجود اختلالات روانی در بخشی از جامعه وجود دارد. در عین حال میزان شیوع افسردگی در زنان بیش از مردان است به طوریکه در 16 درصد زنان و 12 درصد مردان نشانهای از افسردگی وجود دارد. در عین حال باید توجه کرد که بحث نشاط اجتماعی علاوه بر اقدامات فرهنگی کارهای زیرساختی زیادی از جمله ایجاد اشتغال، بهبود وضعیت اقتصادی و ... را میطلبد.
ساخت 93 مرکز درمانی و بیمارستان در مناطق زلزله زده
معاون اجتماعی وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره خدمات ارائه شده به زلزله زدگان کرمانشاه گفت: ما گزارشی دال بر اینکه کسی از زلزله زدگان کرمانشاه به دلیل برودت هوا فوت کرده باشد نداریم اما وضعیت مردم از جهت اسکان شرایط خوبی نیست و یک سوم مردم هنوز در چادر زندگی میکنند. باید توجه کرد که با شروع فصل سرما ممکن است مشکلات بیشتری ایجاد شود بنابراین کمکهای مردمی و دولتی به مناطق زلزله زده نباید قطع شود. زیرا در غیر اینصورت مردم بیمار میشوند. از طرفی اسکان مردم باید بهبود یابد.
وی درباره کمکهای وزارت بهداشت به زلزله زدگان کرمانشاه گفت: بالای 70 میلیارد تومان از کمکهای مردمی در حوزه سلامت برای کمک به بیماران و توسعه خدمات بهداشتی درمانی در کرمانشاه ارسال شده است و در حال ساخت 62 خانه بهداشت، 22 مرکز جامع سلامت، پنج پایگاه اورژانس، دو بیمارستان و دو پایگاه دندانپزشکی در این مناطق هستیم. همچنین برای تمامی خانههای بهداشت کانکس فرستادیم تا خدمات لازم به مردم ارائه شود. در عین حال پایگاههایی را هم برای سلامت روان مردم ایجاد کردهایم.
اقدام وزارت بهداشت برای مادران معتاد
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه اعتیاد و مواد مخدر گفت: خوشبختانه مراکز جامع سلامت اقدامات آموزشی در این زمینه را برای گروههای نوجوان و جوان انجام میدهند. از طرفی وزارت بهداشت طبق ماده 15 قانون مراکز ترک اعتیاد را که افراد به صورت اختیاری به آن مراجعه میکنند در اختیار دارد و خدمات لازم را ارائه میدهد.
ایازی همچنین گفت: از طرفی وزارت بهداشت در زمینه کمک به مادران و نوزادان معتاد اقدامی انجام داده است و اگر نوزاد معتادی از مادر معتاد متولد شود سم زدایی را در نوزاد انجام میدهیم. در این حوزه همکاری خوبی میان وزارت بهداشت، بهزیستی و قوه قضاییه وجود دارد. بعد از سم زدایی نوزاد هم بنابر تصمیم قوه قضاییه یا به خانواده و یا به بهزیستی تحویل میدهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره هزینه بر بودن خدمات روانشناسی در کشور گفت: خوشبختانه در مراکز جامع سلامت دفاتر مشاوره راه اندازی شده و خدمات آن ارائه میشود. البته از آنجایی که خدمات روانشناسی تحت پوشش بیمه نیست مردمی که دچار تنگناهای مالی هستند نمیتوانند به آنها مراجعه کنند. اما در مراکز جامع سلامت و سراهای محله شهرداری تهران خدمات مشاوره وجود دارد و مردم میتوانند به آنها مراجعه کنند.
ایازی در پاسخ به سوال دیگری درباره موقوفههای سلامت گفت: متاسفانه برخی از موقوفهها با نیت واقف منطبق نیستند و برخی هم هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند. اما هماهنگی خوبی بین وزارت بهداشت و سازمان اوقاف برای استفاده از موقوفههای سلامت وجود دارد.
تکذیب ادعای 97 مورد اقدام به خودکشی در مناطق زلزله زده کرمانشاه
ایازی در پاسخ به سوالی درباره ادعای 97 مورد اقدام به خودکشی در ثلاث باباجانی و سایر مناطق زلزله زده گفت: این موضوع را شدیدا تکذیب میکنیم. ما تیمهایی را برای بررسی این موضوع در منطقه داریم و آنها گزارششان را به ما ارائه کردهاند و اعداد و ارقامی که درباره اقدام به خودکشی در این مناطق وجود دارد شاید کمتر از 10 درصد این عدد باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره گزارش وزارت بهداشت از آمار فوت کارتن خوابها به دلیل سرمای هوا، گفت: امسال هیچ فوتی بین کارتنخوابها نداشتهایم و فقط یک مورد فوتی وجود داشت که آن هم فرد خودش را از جای بلندی پرتاب کرده بود.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره میزان کمک پزشکان در اقدامات خیر حوزه سلامت گفت: خوشبختانه پزشکان در قالب خیریهها و سمنها مشارکت خوبی در این حوزه دارند البته نمیگویم که هیچ اختلال و اشکالی وجود ندارد اما عمده فضای مشارکت پزشکان در امور خیر مثبت است. در عین حال برنامهای با عنوان نذر سلامت برای گروههای پزشکی مختلف ایجاد شده که پزشکان در آن مشارکت دارند. همچنین 80 کلینیک سیار دندانپزشکی در سطح کشور و مناطق محروم توزیع کردهایم که با کمک پزشکان اداره و خدمات لازم به مردم ارائه میشود.
ایازی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای کاهش تصادفات ترافیکی گفت: در این زمینه تفاهمی را با موضوع مهندسی راهها و ترافیک با وزارت راه داشتهایم و بزودی هم تفاهمنامهای درباره افزایش اقدامات کنترلی پلیس با نیروهای انتظامی منعقد خواهد شد. البته مهمترین نقش را در این زمینه خود مردم ایفا میکنند. چرا که اگر مردم رفتارهای ترافیکی خود را اصلاح کنند بخش عمدهای از تصادفات کاهش مییابد. چرا که 700 درصد تصادفات به دلیل عوامل انسانی رخ میدهد.